Boukje Heddema

Drijfhout kunst en Textieldesign

Workshop Shibori nieuwe stijl

Het frustreerde me al een hele poos.

Ik ben een groot liefhebber van textiel en vind dat ook leuk om op mijn workshops daar een glimp van mee te geven. Lastig wel, als kleine kunstenaar ben je geen goede partij om deals te sluiten met textielfabrikanten en inkopen bij groothandels vind ik vaak te duur en de kwaliteit niet altijd even goed. Gelukkig lukt het soms wel, ik heb ondertussen goede contacten met mijn hamamdoeken leverancier in Tunesië en een fijne relatie met mijn indigo dame uit India.

Bij de beginnersworkshops Shibori werk ik met Amerikaanse flour sack doeken, die haal ik uit de USA. Heel fijn om de shibori technieken op te leren en thuis heb je een praktisch en mooi item voor in je keuken. Maar langzaam kreeg ik steeds meer vragen om iets met sjaals te gaan doen en daar kon ik me goed in vinden.

Vorig jaar startte ik met mijn zoektocht. Telkens liep het op niets uit. Stiekem polyester in het katoen verwerken was wel mij grootste verdriet.                                                                                                                                        

Je kunt dan niet meer verven met natuurlijke indigo en je shibori patroon verdwijnt in de nevelen weg.Ik was het zat.

Ik laat ze dan wel zelf maken als niemand mij kan helpen, dacht is boos. De grote zoektocht was begonnen naar een betrouwbare leverancier. Tijdens dat zoekwerk verdiepte ik me ook in de douane regels, er komen nl veel saaie zaken bij kijken. Na lang zoeken en veel gladde praatjes verder had ik contact met een textielman in India. India is een heel lastig land om uit te importeren, de regels zijn vaag en de kosten kunnen daardoor heel hoog oplopen. Maar deze man begreep mijn wens en communiceerde transparant en zonder poespas er omheen. Ik haalde diep adem en gaf hem, voor mij doen, een flinke opdracht.

Al vlot kwamen mijn sjaals binnen, ik kon mijn geluk niet op. Mijn eigen, in opdracht vervaardigde sjaal. Het testen kon beginnen. Ik maakte mijn indigo-bad aan, vouwde een shibori patroon in de ene sjaal en werkte met verschillende dips op de andere sjaal. Na het spoelen en drogen was de finale test aan de beurt.

Voordat ik mijn producten verkoop was ik altijd eerst op 40 graden in mijn huis tuin en keuken was. Pas als dat goed gaat en ik zeker weet dat de natuurlijke indigo "vast" zit in de sjaal bijvoorbeeld, wil ik mijn unieke spullen verkopen. En het werkte. Mijn textielman had zijn woord gehouden en een goed product geleverd. Een serie katoenen sjaals speciaal voor mij gemaakt. Niet 1 maar een hele stapel waar ik even mee vooruit kan. Ik ben er echt heel blij mee.

En nu zal ik ze ook aanbieden op mijn shibori workshops. De Amerikaanse theedoeken zijn beschikbaar voor de liefhebber maar vanaf nu gaan we met mooie sjaals aan de slag. Hoe leuk is dat. Ik kijk er nu al naar uit.

Mijn workshop shibori geef ik in Kattendijke, Zeeland, Nederland.

De beginners workshop 'shibori verven met natuurlijke indigo" staat gepland op 13 april 2019, 18 mei 2019 en 15 juni 2019