Boukje Heddema

Drijfhout kunst en Textieldesign

Shibori met kinderen

Na een jaar met succes workshops aan volwassenen te geven, groeide het idee om ook iets met kinderen te doen. Hier in Zeeland is er genoeg aanbod aan kinderfeestjes maar ik weet uit eigen ervaring uit het prille verleden dat een bijzonder kinderfeestje toch lastig is. Ik wilde iets creatiefs, unieks, meer duurzaam en eventueel ook wat gezonder eten aanbieden dan de standaard frieten. Na een aantal weken broeden onstond het idee: "Shibori met kinderen".

                                                                                                                 -Aan het werk in de studio-

Shibori is een weerstandstechniek waarbij je d.m.v. vouwen en druk uitoefenen een patroon creeërt. Dit kan met naald en draad, plankjes, noem maar op. Het kan eenvoudig maar ook heel ingewikkeld.

Wat is het plan; Kinderen krijgen van een echte kunstenares (ik dus) een workshop shibori aangeboden. Buiten in mijn tuin of in mijn heerlijke studio in Kattendijke, Zeeland, waar in de wintermaanden de houtkachel brandt. Om iets tastbaars mee te geven ga ik met de kids een t-shirt verven. Deze gaan we samen verven met natuurlijke indigo. Natuurlijke indigo is een plantaardige verfstof die veilig is voor kind en natuur. Omdat de indigo plantaardig is is het belangrijk om ook een 100% natuurlijke t-shirt te gebruiken, dan pakt de verf gewoon beter. Geen stretch of andere synthetische materialen dus. Het shirt kun je thuis op 40 graden in de machine wassen. Het resultaat aan het einde van het kinderfeestje is een eigen ontworpen t-shirt wat je eindeloos kunt dragen. Om het shibori kinderfeestje compleet te maken wil ik ook, indien gewenst, een kinder-buffet aanbieden. Lekker zelf je eten op je bord leggen. Geen plastic, maar ook hier weer duurzaam. Op mooie schalen en feestelijke borden. Geen vette frieten maar meer gezond en zodanig gevarieerd dat er voor iedereen wel wat lekkers bij zit. Denk aan gevulde eitjes van onze eigen kippen, stukjes stokbrood, fruitsalade, en nauurlijk nog veel meer. Ik kan voor de ouders de hele middag ontzorgen en iets heel bijzonders aanbieden. Dat is het plan.


                                                                                                                            -Feest op je bord-

Ik heb echter geen ervaring met de motoriek van kinderen. Mijn dochters zijn al groter en dat soort kennis is snel vergeten. De vragen rezen snel door mijn hoofd. Wat kan een kind met een beetje hulp met texielevormgeving doen? Is het niet snel te ingewikkeld? Hoelang kan een kind zich concentreren? Oei,wat nu! Ik moest oefenen, dat was duidelijk. Ik plaatste een oproepje op Facebook waarin ik 3 kinderen zocht waarmee ik mocht oefenen. En dat werkte, ik kreeg enorm veel reacties en uit al die reacties koos ik 3 kinderen uit. Een van 6, 8 en 10 jaar. Uit de omgeving Goes maar ook van Walcheren. Van alles wat. Ik ging een (Zeeuws) kinderfeestje oefenen.


                                                                                                                        -Handschoenen aan-

En toen was het zover, de kinderen stonden op de stoep. We vonden het alle 4 wel een beetje spannend. Maar al snel was het ijs gebroken en gingen we aan de slag. Ik legde uit wat shibori is, liet wat leuke technieken zien en ze waren er klaar voor. Wat was het leerzaam en leuk. Er werd goed nagedacht over hun eigen ontwerp. Tussendoor keken ze nog even bij de kippen en aaiden ze de poes. Na het vouwen van de t-shirts werd er geverfd.


                                                                                                                    -Het verfbad met natuurlijke indigo-

Handschoenen aan, schort om en en hop, de tuin in. Het verven was toch wel erg leuk. Een groen verfdbad wat blauw wordt, beetje toverbal effect. Smurfenhanden kreeg je er ook van als je geen handschoenen had. Even stiekem de blote vinger erin...Het lastigste klusje was wel om na het verven alle draden los te peuteren maar daar stond tegenover dat het uitspoelen weer erg makkelijk was. En een beetje kliederen in een water-emmer is natuurlijk altijd goed. Het resultaat was prachtig.


                                                                                                                           -Trots op het eindresultaat-

Ik heb een hoop geleerd, weet beter wat een 6 jarige aankan, dat een 8 jarige al goed kan ontwerpen en dat je bij een 10 jarige best wat dieper kan gaan. Mijn plan werkt, dat zit wel goed. De leermomenten van deze dag neem ik mee om zeker te zijn dat het feestje een creatief succes is. Dus vanaf nu bied ik ook kinderfeestjes aan :-)


Waar: Kattendijke, Zeeland

Hoe lang: 2.5 uur

Kosten 17.50 euro per kind

Aanvullende maalijd buffet: 5 euro per kind

info@boukjeheddema.com


Geen kinderfeestje maar wil je wel een keer shibori verven? Op woensdag 15 augustus 2018 geef ik een kinder workshop in Kattendijke, Zeeland. Wil je meedoen? Geef je dan snel op. Kosten 17,50 euro per kind.


,