Boukje Heddema

Drijfhout kunst en Textieldesign

Workshop Shibori verven met natuurlijke indigo

Het werken met de shibori-techniek vind ik echt leuk en uitdagend om te doen. Ik geniet er telkens weer van.

Shibori is een vouwtechniek waarmee je door druk uit te oefenen op textiel je voorkomt dat iets geverfd wordt. En dat is heel erg geinig. Door middel van het vouwen en afbinden kun je de meest spannende voorstellingen krijgen. Maar ook met borduur kun je leuke effecten creëren.

Op het moment dat ik mijn pakketje uit het verfbad mag halen begint voor mij echt het grote feest; het uitpakken. Had ik al verteld dat de verf van groen naar blauw zal verkleuren? Net een toverbal. Elke keer weer spannend en verassend hoe het uiteindelijke resultaat zal zijn. Je hebt wel een idee maar verassingen zijn ook heel normaal. Ik vind het hele proces zo leuk zelfs dat ik het iedereen wil laten beleven. Even je weer als een jarig kind naar je ingepakte kadootje laten kijken :-).

  

-het vouwen van shibori-

Ik ga een aantal workshops geven. De simpele technieken laten zien van de shibori maar vooral het plezier in het maken van een prachtig stuk textiel. Waar je natuurlijk ook wat mee kan en niet in een la laat verdwijnen. Dat vergde wel wat extra onderzoek en voorbereiding van mijn kant.

Bijvoorbeeld; Het verven met natuurlijke indigo is best lastig. Een biologisch bad is onstabiel en snel uit zijn (verf) doen. Dat moest ik verder onderzoeken en eventueel aanpassen aan een gebruiksvriendelijk doch natuurlijk bad. En dat is me gelukt.

  

   - indigo plant en de blauwe verfstof die erin zit-

De locatie, ook lastig. Binnen of buiten. Ik wil het graag buiten doen, want niemand is een binnen mens. Wel een beetje in een leuke omgeving en ook een beetje comfortabel en een plekje voor als het regent. En ook dat is me gelukt. We houden het in mijn eigen mooie doch natuurlijke tuin. En als het regent kan het ook onder een overkapping. Lekker in de frisse lucht aan het werk, eventueel met een fijn vest aan. Gezellig bijpraten en ondertussen iets moois maken.

   - mijn tuin-

Bij deze kondig ik aan dat op zaterdag 13 april 2019, 18 mei 2019 en 15 juni een beginnersworkshop Shibori verven met natuurlijke indigo zal zijn. De start is om 13.00 en zal 2.5 uur duren (dus ongeveer tot 15.30 uur) We gaan 2 zg. Amerikaanse Flour Sack Towels verven twv 17.50 euro. Je kunt op deze praktische keukendoeken diverse shibori technieken oefenen. En daarna gaan we ze verven met natuurlijke indigo. Uiteraard mag je ze na afloop mee naar huis nemen.

Alles onder het genot van een hapje en drankje. De kosten zijn 35 euro per persoon, all-in. De workshop wordt in Kattendijke, Zeeland, gegeven.

Ik heb er vreselijk veel zin in, jij ook?

Aanmelden kan via de bekende media kanalen. (Email, Facebook, Instagram)

info@boukjeheddema.com

Wil je meer info over mijn wrokshops? Klik dan even op onderstaande link

/workshops