Boukje Heddema

Drijfhout kunst en Textieldesign

Mijn eigen tafellinnen collectie

Afgelopen zomer raakte ik gefasineerd door de shibori techniek. Shibori is simpel gezegd een Japanse vouwtechniek voor het verven van textiel.  Ik zag een strak lijnenspel voor me en gedurende de  zomer onstond er in mijn hoofd een tafellinnen collectie.

Heel erg leuk en aardig natuurlijk maar ik moest van ver komen, ik wist niets van shibori en het verven van textiel. Op internet zie je leuke plaatjes maar het werd me al snel duidelijk dat ik in de leer moest bij een vakman. (een vrouw in dit geval;-)) Hier zou ik ook leren om te verven met natuurlijke indigo. Een prachtig iets zo'n plantaardige verfstof, geheel composteerbaar maar wel kleur en was vast. Bij haar leerde ik zo'n indigo vat maken en onderhouden en we besteedde uren aan het vouwen van textiel. Tijdens deze uurtjes vertelde ze mij verhalen over haar reis naar Japan en dat ze ook medewerkers van G-star in de leer heeft gehad. Maar aan alles komt een eind en ik kon alleen verder. Tijdens de ontwikkeling van deze collectie moest ik ook op onderzoek uit naar geschikt materiaal om mee te werken. Katoen, linnen, hennep. Er zijn zoveel mooie natuurlijke materialen dat daar wel even wat tijd ingestoken moest worden.  Het moest praktisch zijn en niet te veel tijd willen besteden aan strijkwerk. Een fris uiterlijk maar ook stevig. Zorgvuldig heb ik de voor en nadelen naast elkaar gelegd en uiteindelijk een beslissing gemaakt. Om daarna te beslissen hoe ik mijn collectie herkenbaar kon krijgen. Een label met mijn naam erop vond ik eigenlijk toch wat te Hema achtig. Ik wilde iets meer spanning en toch zacht. Ik koos voor een ge-upcyclede zalmleren tag. Ik werk er vaker mee en is lekker eigenwijs!

                                                                                                                  

                                                                                                              -Zalmleren tags aan een serie placemats. Zalmhuid wordt normaal gesproken weggegooid. Na het vangen van de vis wordt het vlees verwerkt en ingeblikt. De huiden worden weggegooid. Door zalmhuiden te looien tot leer help je mee tegen onnodige verspilling.-

En na hard werken heb ik gisteren mijn laatste servetten afgewerkt. Ik heb nu een echte "Table Ware Collection". Ik ben er serieus fier op. Vanuit een idee tot deze collectie. Vanuit niets iets. Mijn borst zwelt op van trots als ik eraan denk wat ik gemaakt heb. Ik vind het prachtig en kan niet wachten tot het zomer is en buiten mijn eigen bbq tafels te dekken met deze geweldige kleden, placemats en servetten. En wie weet ook bij een of meer lezers van dit blog op de tafel. (als kado is het natuurlijk ook erg origineel en bruikbaar)

Morgen sta ik op de kerstmarkt in Goes. Daar zal ik het voor het eerst in reallife laten zien wat ik heb gemaakt en zal ik iedereen graag laten zien wat er allemaal verkrijgbaar is.

                                                                                                                

                                                                                                                          - Mijn collectie. 100% plantaardig geverfd.-

Mocht je niet in de gelegenheid zijn om langs te komen dan kun je deze collectie ook terugvinden op mijn website, facebook, instagram en onder de naam ShiboristudioNL op etsy.com.

Ondertussen glunder ik nog even door...