Boukje Heddema

Drijfhout kunst en Textieldesign

Shibori

Begin oktober heb ik een cursus gevolgd met diverse Japanse textiel technieken. Ik kreeg les van een dame die jarenlang les had gegeven op de Rietveld academie, dus dat ik in goede handen was was snel duidelijk. Een prachtige stoere werkplaats met mooie grote werktafels. Het was er heerlijk werken.

Een van die technieken die ik leerde was het zg. Shibori. Shibori is een verftechniek waarmee je door middel van drukuitoefening en vouwen van je stof  je kleur weg laat. Andersom dan dat je gevoel zou zeggen, zeg maar. De druk kun je maken door delen af te binden of te persen tussen latjes. Daarna gaat het spulletje in een natuurlijk verfbad. Het verven van de gevouwen en afgebonden/ geklemde stof gebeurt met natuurlijke indigo.


-Het afklemmen van de stof doormiddel van glasplaatjes en een klem.-

Een verfbad maken met natuurlijke indigo is een procedé waarmee je met natuurlijke reacties weer reacties krijgt en daarmee de verf helemaal in de stof krijgt. Snap je het nog ;-). Super handig is dat je nadat je de lap geverfd hebt je dit gewoon op 40 graden in de wasmachine kunt wassen. Bovendien is het bijzonder dat het restproduct, wat je overhoudt na het verven,  je na afloop gewoon op de composthoop kunt gooien. Dus niet alleen de kleurstof zelf is natuurlijk, ook het verfproces is helemaal natuurlijk. Dit maakt het verfbad wel gevoeliger voor invloeden van buitenaf maar de voordelen zijn in dit geval veel groter dan de nadelen.


-Na het wassen en spoelen van de geverfde stoffen mogen ze fijn even drogen aan de lijn.-

Shibori, je kunt er prachtige dingen mee verven. Ikzelf ben er gecharmeerd van het strakke lijnenspel wat je er mee kan krijgen. Omdat je met natuurlijke materialen werkt krijg je de lijnen nooit zo strak als je het erop zou drukken maar juist die oneffenheden geven het werkstuk beweging, pit, elegantie en kracht. Grappig is dat je dit lijnenspel ook weer terug ziet in mijn drijfhout werk. 

Met de shibori techniek ga ik een nieuwe kleine exclusieve lijn opzetten. Iets wat je kunt gebruiken, mooi is om naar te kijken en wat samenbrengt. Wat positief is. Ik kijk er echt naar uit om hier aan te werken. De voorbereidingen zijn al in volle gang. Hopelijk kan ik binnenkort wat moois laten zien.

Positiviteit, dat moet mijn werk uitstralen, dat is wat ik erin stop.