Boukje Heddema

Drijfhout kunst en Textieldesign

Veelzijdig en vol afwisseling.

Altijd al heb ik iets met textiel gehad, meestal op de achtergrond maar altijd was textiel wel ergens aanwezig.

in mijn prille puberjaren maakte ik bijvoorbeeld mijn eigen kleding. Een goeie manier om met weinig geld jezelf te onderscheiden van de massa. Broeken, shirts. You name it I made it! Maar ook andere dingen vond ik inspirerend om te maken. Mijn eerste tafelkleed creeërde ik al toen ik 14 jaar was. Een paaskleed. Gemaakt met penseel en textielverf. Jarenlang hebben we er thuis aan gegeten. 

Toen ik ouder werd en wat meer geld te besteden had ging ik per ongeluk texiel verzamelen, overal vond ik prachtige stoffen. In kleine winkeltjes in Amsterdam tot op de markten in Maleisie. Zijde, linnen, yakwol noem maar op. En voor je het weet heb je een verzameling waar je u tegen zegt. Om dit allemaal te verwerken maakte ik daar weer quilts van. Planken vol met quilts heb ik nu. Draad heb ik trouwens ook in alle soorten en maten. Van bananenvezel draad tot paardenhaar.


Zoals mijn trouwe fans weten heb ik een aantal projecten naast mijn drijfhout werk gedaan; ik pakte een aantal objecten met draad en stof  in, zoals trappen en hekwerk en naaide een aantal Japanse Komebukuro tasjes. Een komebukuro tasje is een Japans rijstoffer tasje gemaakt van restjes stof en gemaakt volgens een vast patroon. En die tasjes gaven mij een trigger. Japan bleek een enorme textiel-cultuur te hebben waar ik totaal geen weet van had. Een hele nieuwe wereld is voor mij open gegaan. En een ongeduldige honger naar meer.

                                                                                                           

Binnenkort ga ik mijn textiel-kennis uitbreiden met een aantal specifieke Japanse technieken. Een specialist op dat vakgebied gaat me dat leren. Mijn hoofd zit vol nieuwe ideeën. Iets heel anders dan jullie van mij gewend zijn maar o zo leuk, al zeg ik het zelf. Het drijfhout blijft. Ik hou jullie op de hoogte!